Jüpiter!

İhtişamlı görüntüsü ve internette dolaşan kırmızı lekesiyle Jüpiter!
Güneş Sistemi’nin uzaklık olarak beşinci gezegenidir ve en büyük gezegendir.
Jüpiter, Dünya’dan yaklaşık 1320 kat daha büyüktür.Diğer gezegenlerin kütlelerinin toplamının 2,5 katıdır.Güneş’ten ise 1050 kat daha küçüktür.Karşılaştırma yapacak olursak Güneş, Güneş Sistemi’nin %99.8 ‘ini oluşturur ve %0.2’sinin büyük bir kısmını da Jüpiter oluşturur.

Yapısını büyük oranda gazlar oluşturur.Bu yüzden ‘gaz devi’ olarak adlandırılır, gezegenler sınıfına girer.Gazların %99’unu Hidrojen ve Helyum oluşturur.Bu yönden bir yıldıza benzeyen bir kimyasal bileşime sahiptir.Çok az miktarda metan gibi zehirli gazlar da bulunur.
Fakat Jüpiter füzyona uğrayabileceğinden daha ağırdı.Ki füzyon yapamayan yıldız yoktur. Füzyon dediğimiz iki hidrojen (H) atomunun,helyum(He) atomu oluşturduğu reaksiyondur. Ancak Jüpiter’in merkez sıcaklığı hidrojen füzyon başlatması için yeterince yüksek olmamıştır.
Jüpiter’in Güneş ile aynı bileşime sahip olması gerçeği,aslında aynı gazdan çıkıp Güneş ile aynı zamanda oluşmuş iki tane olması gerektiğini söyler.
Gezegen olmak için büyük!Nükleer füzyon için küçük!Kahverengi cüce olması için de 13 kat daha küçük…

1.Normal hidrojen ve helyum
2.Helyum ve sıvı metalik hidrojen
3.Sıvılaşmış buzlar
4.Kaya çekirdek
Eğer Jüpiter yıldız olsaydı ”İkili Yıldız Sistemi”ne sahip olmuş olurduk.(Binary Star System) Bu iki yıldızlı sistemlerin örnekleri galaksimizde yok değil. Yıldız sistemleri tek bir nokta gibi görünmektedir ama bu yıldız sistemlerine daha yakından bakarsanız sistemde birden fazla yıldız olduğunu keşfedebilirsiniz.

(İki yıldız arasındaki kütle merkezi resmedilmiştir)
Kim bilir,belki kendi sistemimizde olmasa da diğer sistemlerde,ikili yıldız gözlemleme şansımız olabilir.
Bilimle kalın!
Öneri yazılar:
- https://solarsystem.nasa.gov/planets/jupiter/overview/(İngilizce)
- http://www.kozmikanafor.com/gunes-sisteminin-devi-jupiter/ (Türkçe)
Kaynaklar:
- http://www.gezegenler.gen.tr/jupiter-gezegeni.html
👏 Çok güzel bir araştırma… 😃
Teşekkür ederim !
Hidrojenin helyuma dönüşmesi füzyon tepkimesidir.
Haklısınız. Yazıyı dikkatlice kontrol etmemişim . Fizyon yazmışım fakat füzyon olacakmış . Teşekkür ederim belirttiğiniz için! ✨